Publikum har en stor oplevelse i vente, når verdensklassetrioen Dreamers’ Circus sammen med fem dansere fra Aaben Dans præsenterer DE FORTABTE... - en sansemættet hybrid mellem koncert og danseforestilling, hvor duften af reb, tang og blåmuslinger smelter sammen med nykomponeret musik af Dreamer’s Circus og de fem dansere fra Aaben Dans. Forestillingen får urpremiere den 14. september 2024.
Når fem dansere fra Aaben Dans for første gang optræder sammen med den lokale musiktrio fra Dreamers’ Circus d. 14. september, sker det i dragende, unikke rammer. Forestillingen finder sted i den 90 meter lange betonhal, der er kendt fra den Reumertvindende danseforestilling Sprækker (2021).
Koreograf og kunstnerisk leder af Aaben Dans, Thomas Eisenhardt, iscenesætter performancekoncerten og har skabt konceptet til DE FORTABTE... Han har bearbejdet bogen af den færøske forfatter William Heinesens roman De fortabte spillemænd (1950) sammen med den prisbelønnede dramaturg Mette Kruse. De har kastet ordene over bord og overladt scenen til et ligeværdigt møde mellem dans og musik i denne hybrid af live-koncert og danseforestilling.
“Da violinisten Rune Tonsgaard Sørensen fra Dreamers’ Circus, der selv har færøske aner, kom med idéen om at skabe en forestilling sammen ud fra romanen, var jeg først lidt skeptisk. Men da jeg så læste den, kunne jeg se, at vi kan skabe et nyt og musikalsk format uden ord og uden at holde sig stramt til den oprindelige fortælling, og hvor både musikere og dansere optræder på lige fod – som et slags band,” fortæller Thomas Eisenhardt.
Menneskets kamp i et øsamfund langt fra fastlandet
I DE FORTABTE… tager Dreamers’ Circus og Aaben Dans publikum med på en rejse ind i et isoleret øsamfund, omgivet af en mægtig natur. Alt, hvad der kan uddrives af ondt og kedsommeligt, forsøger menneskene at gøre kål på ved at fortabe sig i musikken eller drukne sig i havet - eller flasken. Fanatisk, religiøs ekstase kolliderer med brunstig lyst i skummende bølgegang, når menneskene kaster sig ud i store drømme og uregerligt begær.
Forestillingen kaster lys over eviggyldige og højaktuelle temaer om menneskets natur og minder os om, at vi kun har én verden. Vi må derfor lære at leve side om side med hinanden og den natur, der omgiver os.
Danmarks dybeste scene
Den 90 meter lange Hal 9 danner ikke blot rammen om scenografien - den ER scenografien. Den rå og kolde betonstøbehal giver mindelser til den grå og barske natur i Atlantens hav og himmel. Skråtstillede scenepodier i forskellige højder bryder det store rum ligesom Færøernes forrevne kyster skyder op af bølgerne. Scenepodierne er nøgne. Blot er de beklædt med græs og fra et stillads falder vand fra 5 meters højde. Fra et andet tårn, er der levende ild, som en bavne der sender signaler til skibe i klippefuldt farvand.
Hallens ujævne forvitrede gulv bliver levendegjort af videoprojektioner, og alle sanser kommer i spil, når publikum træder ind i scenerummet på et underlag af sort basalt sand, tang og muslingeskaller med lugten af tjæret reb i næsen og lyden af vindharper i ørene.
Menneskets lidenhed bliver helt konkret i disse enorme omgivelser.
Forestillingen begynder, når dagslyset aftager og spiller derfor på forskellige tidspunkter, så lyset får den helt rette plads.